Card Individual de Sănătate (TIS)

Dreptul la asistență medicală obișnuită sau de urgență este exprimat cu Cardul individual de Sănătate (TIS). Se acordă acelor persoane care îndeplinesc condiția de asigurat.

În general persoanele asigurate sunt cele care lucrează sau persoanele de naționalitate spaniolă, comunitare sau străine cu drept de rezidență pe teritoriul spaniol care dovedesc că nu dispun de resurse economice proprii

Cardul Individual de Sănătate (TIS) se poate obține de asemenea prin intermediul unei rude apropiate care este asigurată și cu care locuiți împreună.

Unde?

Cardul individual de sănătate (TIS) se solicită la dispensarele aparţinând de Osakidetza, pe baza următoarelor documente:

O dată verificate datele, Departamentul de sănătate trimite cardul la domiciliu.

Odată cu emiterea cardului se stabileşte atât medicul de familie cât şi centrul de sănătate de care aparţine persoana.

Dacă persoana este luată în evidenţă dar munceşte în altă regiune decât Ţara Bascilor, ea poate solicita CIS. In acest caz se va prezenta Certificatul de Muncă şi cardul de Asigurare Socială.

Cererea de recunoaștere a asistenței sanitare în Tara Bască

Persoanele străine care nu au regularizată situația pot prezenta o cerere de asistență sanitară atunci când îndeplinesc următoarele condiţii înscrise în registrul populaţiei în Țara Bascilor, mai multde trei luni de şedere în Stat, să un beneficiaze de resurse economice proprii și să un aibă acces la un sistem public de asistență sanitară prin oricare altă cale.

Se va comunica solicitantului răspunsul în termen de 3 luni, printr-o scrisoare în care, dacă sunt îndeplinite cerințele de mai sus, va fi recunoscut că:

  • Persoanele care au mai mult de un an de când sunt înregistrate în Comunitatea Autonomă din Euskadi sau minorii sub 18 ani, vor avea dreptul la asistență sanitară completă.
  • Persoanele care au mai puțin de un an de când sunt înregistrate vor avea dreptul la asistență sanitară de urgență. Dacă este vorba de o femeie însărcinată de asemenea va avea asistență pe perioada sarcinii, în timpul nașterii și după naștere.

Va trebui prezentată această scrisoare la centrul de sănătate de fiecare dată când aveți nevoie de asistență si are valabilitate doar în teritoriul Comunității Autonome din Euskadi.

Unde?

Se solicită în centrele de sănătate Osakidetza, prezentând următoarele documente:

  • Certificat individual de înscriere în registrul populaţiei.
  • Document de identitate (în cazul pașaportului, copie după toate paginile în care apare fotografia, viza, și ștampila de intrare și ieșire din diferite puncte de frontieră).
  • Formular de solicitare a asistenței sanitare.

Informaţii suplimentare

Delegaţia Regională de Sănătate al Guvernului Ţării Bascilor