Circumstanţe excepţionale sau umanitare

Autorizaţia de rezidenţă pentru circumstanţe excepţionale se acordă persoanelor care colaborează cu autorităţile administraţiei, poliţieneşti, fiscale sau judiciare.

Deasemenea se au în vedere motive umanitare,cum ar fii cazurile de persoane străine , victime al exploatării la locul de muncă, infracţiuni cu circumstanţă agravantă comise din motive de rasism, anti-semitism sau de alte forme de discriminare , persoane care să demonstreze că s-au îmbolnăvit de o boală gravă şi care are nevoie de asistenţă medicală specializată ori să demnstreze că trasferul în ţara de origine implică un pericol pentru siguranţa sa ori a familiei.

Această autorizaţie se obţine fără deţinerea unei vize şi permite desfaşurarea unei activităţi lucrative dacă se solictă şi autorizaţia de muncă dispunând de o ofertă de muncă.

În cazul femeilor stăine victime ale violenţei de gen, pot solicita o autorizaţie de reşedinţă şi muncă prin circumstanţe excepţionale din momentul în care s-a dactat un ordin protecţie în favoarea sa. Această autorizaţie se acordă de formă provizională, odată pronunţată sentinţa în care se recunoaşte ca victimă de violenţă i se va acorda autorizaţia de rezidenţă şi muncă pe o durată de 5 ani. Această autorizaţie se poate solicita pentru fii/cele minori/e care se află în Spania în momentul în care se reclamă.

Unde?

Se solicită la Biroul pentru Cetățenii Străini.